Gothok és boszorkányok

Forrás: neon ? 2010. február 10.

A sötét avantgárd sápadt merevségével belopózott a 2009/2010-es őszi-téli trend divatirányzatai közé.

A dark-goth szubkultúra résztvevői a kérdéseikre választ nem kapó, meg nem értett emberekből áll, akikre jellemző a keresés és kutatás; transzcendens, befelé forduló lélekkel rendelkeznek és ebből a zenei irányzatból táplálkoznak egy szomorú, komoly társadalmi problémákat nem figyelembe vevő világtól elfordulva.
Ez a dekadens rétege a kulturális társadalomnak manapság elég nagy figyelmet kap, a sok zűrzavar, a háborúk, a katasztrófák valamire utalnak s a gothic stílus követői egyfajta segítségért kiáltanak. A téma nagyon kézenfekvő, sok designer nyúlt ennek feldolgozásához, kibontásához. Az alapszínek nagyon drámaiak: a fekete- a ruhákban, a cipőben, a hajszínben, a sminkben jelenik meg a gyász, a szomorúság kifejeződése. A fehér- leginkább az arc sápadtságában a halál szimbóluma, és piros a domináns árnyalat a száj sminkelésénél a vér szinonimájaként. Vámpíros, boszorkányos hangulat uralja e kreációkat, borzongató, dermesztő életérzés.

Alexander McQueen nagy, túlzó, kissé maszatolt hatású vörös szájakkal tette még drámaibbá modelljeit. Fekete harisnyákkal, extrém szűk, hosszú, fűzős csizmákkal és cipőkkel kiegészítve a fodrok, a fűzők, a bőr ruhák karakteres sziluettek formájában jelentek meg a kifutón. Ezt megkoronázzák a hihetetlen fejfedők, a gothok az éj királyai és királynői. Ann Demeulemmester fekete kesztyűk és csizmák kíséretében, égnek meredő fejékekkel szúrós, feltűnő outfiteket alkotott, az öltözékekbe belecsempészett egy kis fehéret, még kontrasztosabbá téve így a darabokat. Kissé masculin szabásokat kaptak a ruhák, a bőr mellvértek, a zárt szabások az introvertált ember jellemzőit fejezik ki.


Bruno Pieters futurisztikusabb sziluetteket alkotott, a szögletes és geometrikus formákkal, a csillogó felületekkel. Kicsit a Star Wars jut eszünkbe a csuklyás megoldású kosztümkabátról, mintha a jövő üzeneteként lépnének elénk a modellek. Az abszolút letisztult szabások a nőiséget háttérbe szorítják, androgün külső bukkan elő a kreációkból. Gareth Pugh a klasszikusabb vámpír külsőt favorizálta a hosszú állású szoknyáival és a ruhák vonalával, a lebegő textilek a denevérek szárnyait imitálják. Drakula modern öltözékei a női formákban a hangsúlyos, sötét szemekkel síri hangulatot árasztanak.

Junya Watanabe igazi boszorkányokat vonultatott a kifutóra a steppelt struktúrájú, ballonos hatású anyagokkal, a bővülő szabásokkal. A láncok kegyetlenséget juttatnak eszünkbe, a fűzős cipők igazi boszi cipőkre utalnak. A sminkek és a haj kreációk tették teljessé a megjelenést, mely után szinte azt várjuk, mikor kezdenek varázsigék mormolásába és sötét varázslatok kezdésébe a modellek.

Max Azria, Limi Feu és Gianfranco Ferré is feldolgozta e sötét témát, ám azért a nőiességtől nem vettek búcsút. Fodrok, áttetszőség, karcsú derék rafinált, kicsit szexi megjelenést biztosítanak a nőknek. E pár példa után a goth életstílus követői is trendi külsőt varázsolhatnak maguknak. A komor színek, a kegyetlen külső érzékeny lelkeket takar, akiknek ugyanúgy szükségük van az elfogadásra, mint bárki másnak. S ha a tervezők is láthatóan komolyan nyúlnak a dark goth jellemzők alkalmazásához, akkor ez a stílus is jobban beilleszkedik a mindennapi viseletekbe.

 

 

Még nincs visszajelzés