Gothok és boszorkányok

Forrás: neon ? 2010. február 10.

A sötét avantgárd sápadt merevségével belopózott a 2009/2010-es õszi-téli trend divatirányzatai közé.

A dark-goth szubkultúra résztvevõi a kérdéseikre választ nem kapó, meg nem értett emberekbõl áll, akikre jellemzõ a keresés és kutatás; transzcendens, befelé forduló lélekkel rendelkeznek és ebbõl a zenei irányzatból táplálkoznak egy szomorú, komoly társadalmi problémákat nem figyelembe vevõ világtól elfordulva.
Ez a dekadens rétege a kulturális társadalomnak manapság elég nagy figyelmet kap, a sok zûrzavar, a háborúk, a katasztrófák valamire utalnak s a gothic stílus követõi egyfajta segítségért kiáltanak. A téma nagyon kézenfekvõ, sok designer nyúlt ennek feldolgozásához, kibontásához. Az alapszínek nagyon drámaiak: a fekete- a ruhákban, a cipõben, a hajszínben, a sminkben jelenik meg a gyász, a szomorúság kifejezõdése. A fehér- leginkább az arc sápadtságában a halál szimbóluma, és piros a domináns árnyalat a száj sminkelésénél a vér szinonimájaként. Vámpíros, boszorkányos hangulat uralja e kreációkat, borzongató, dermesztõ életérzés.

Alexander McQueen nagy, túlzó, kissé maszatolt hatású vörös szájakkal tette még drámaibbá modelljeit. Fekete harisnyákkal, extrém szûk, hosszú, fûzõs csizmákkal és cipõkkel kiegészítve a fodrok, a fûzõk, a bõr ruhák karakteres sziluettek formájában jelentek meg a kifutón. Ezt megkoronázzák a hihetetlen fejfedõk, a gothok az éj királyai és királynõi. Ann Demeulemmester fekete kesztyûk és csizmák kíséretében, égnek meredõ fejékekkel szúrós, feltûnõ outfiteket alkotott, az öltözékekbe belecsempészett egy kis fehéret, még kontrasztosabbá téve így a darabokat. Kissé masculin szabásokat kaptak a ruhák, a bõr mellvértek, a zárt szabások az introvertált ember jellemzõit fejezik ki.


Bruno Pieters futurisztikusabb sziluetteket alkotott, a szögletes és geometrikus formákkal, a csillogó felületekkel. Kicsit a Star Wars jut eszünkbe a csuklyás megoldású kosztümkabátról, mintha a jövõ üzeneteként lépnének elénk a modellek. Az abszolút letisztult szabások a nõiséget háttérbe szorítják, androgün külsõ bukkan elõ a kreációkból. Gareth Pugh a klasszikusabb vámpír külsõt favorizálta a hosszú állású szoknyáival és a ruhák vonalával, a lebegõ textilek a denevérek szárnyait imitálják. Drakula modern öltözékei a nõi formákban a hangsúlyos, sötét szemekkel síri hangulatot árasztanak.

Junya Watanabe igazi boszorkányokat vonultatott a kifutóra a steppelt struktúrájú, ballonos hatású anyagokkal, a bõvülõ szabásokkal. A láncok kegyetlenséget juttatnak eszünkbe, a fûzõs cipõk igazi boszi cipõkre utalnak. A sminkek és a haj kreációk tették teljessé a megjelenést, mely után szinte azt várjuk, mikor kezdenek varázsigék mormolásába és sötét varázslatok kezdésébe a modellek.

Max Azria, Limi Feu és Gianfranco Ferré is feldolgozta e sötét témát, ám azért a nõiességtõl nem vettek búcsút. Fodrok, áttetszõség, karcsú derék rafinált, kicsit szexi megjelenést biztosítanak a nõknek. E pár példa után a goth életstílus követõi is trendi külsõt varázsolhatnak maguknak. A komor színek, a kegyetlen külsõ érzékeny lelkeket takar, akiknek ugyanúgy szükségük van az elfogadásra, mint bárki másnak. S ha a tervezõk is láthatóan komolyan nyúlnak a dark goth jellemzõk alkalmazásához, akkor ez a stílus is jobban beilleszkedik a mindennapi viseletekbe.

 

 

Még nincs visszajelzés